Známe různé způsoby, jak konzervovat ovoce a zeleninu, houby, bylinky a další druhy potravin. Nejběžnějším způsobem je zavařování a mražení, v menší míře se zelenina nakládá do soli. Dalším dobrým způsobem, jak úrodu uchovat i na zimu, je sušička. Ovoce ze sušičky si zachovává téměř stejné vlastnosti jako čerstvé, je bohaté na živiny a ve svém vysušeném objemu se i dobře skladuje. Zároveň máme kontrolu nad složením sušených plodů. Nemusíme přidávat žádný cukr, barviva ani konzervační látky. Sušením se zároveň prodlužuje doba, po kterou můžeme ovoce konzumovat.
K sušení jsou vhodné jen zralé a čerstvé plody. Nezralé ovoce nebude mít hezkou barvu a přezrálé plody zůstanou měkké a mělo by se sušit co nejdříve po sběru.
Podle velikosti naší rodiny bychom si měli vybrat i velikost sušičky. Můžeme si ji koupit ve tvaru válce nebo také ve tvaru obdélníku, čímž ušetříme místo na kuchyňské lince a prostor, kde bude sušička po použití uskladněna.
Sušička je vybavena platy, které se skládají na sebe. Lepší sušičky mají plata s nastavitelnou výškou. Na každé plato nakrájíme ovoce nebo zeleninu na plátky o stejné síle, aby sušení probíhalo stejnoměrně. Plata jsou vyrobena většinou z průhledného plastu, abychom viděli, jak se obsah suší a nemuseli otevírat celou sušičku. V některých sušičkách můžeme sušit i silnější plátky.
Sušička je vybavena tepelnou pojistkou proti přehřátí, některá je vybavena digitálním ovládáním a plynulou regulací teploty i doby sušení, některé jsou vybaveny jen časovačem. Dají se koupit i sušičky, ve kterých usušíme i maso, ryby, květiny, a dokonce i těstoviny. Sušičky vybavené ventilátorem urychlují sušící proces. Mají tichý chod, který nám umožňuje sušení v nočních hodinách. To určitě využijeme, protože sušit můžeme i několik desítek hodin. Sušičky jsou velmi oblíbené u příznivců RAW stravování kvůli zachování živin.